Zdrowe soki dla kobiet w ciąży

0
281

Czas ciąży to niesamowicie ważny okres dla przyszłej mamy. W tym okresie kobieta może odczuwać ogólne zmęczenie, brak energii, a nawet mieć osłabioną odporność. Oczywiste jest, iż w okresie ciąży przyszłe mamy powinny odpowiednio nawadniać organizm oraz zadbać o dostarczenie potrzebnych witamin, dlatego też kobietom w ciąży zaleca się picie świeżo wyciskanych soków.
Warto dowiedzieć się jakie świeże napoje owocowe i warzywne są najlepsze oraz jak je wykonać. Oto nasze sugestie.

Dlaczego warto pić świeże soki w ciąży

Wyciskane soki to ogromna dawka witamin i minerałów dlatego ważne jest, aby pić je w czasie ciąży, kiedy organizm jest osłabiony. Dzięki piciu świeżo wyciskanych napojów dostarczamy do organizmu m.in. żelazo, które transportuje krew do komórek, a także witaminy z grupy B, których brak powoduje osłabienie, ogólne zmęczenie oraz brak nastroju.
Soki z zielonych warzyw dostarczają kwas foliowy, magnez oraz żelazo, a warzywa takie jak banan i winogrono dostarczają witaminę B6, węglowodany, potas i magnez. Z kolei wyciskane soki z dodatkiem świeżej zielonej pietruszki to wspaniała bomba witaminowa, sprawdź również inne propozycje pełnowartościowych soków z sokowirówki i przygotuj idealny napój.

świeże pełnowartościowe soki

Zalety robienia soków w domu

Gdy wykonujemy soki w domu, mamy pewność, że nie zawierają one sztucznych barwników i konserwantów. Tym samym unikamy również nadmiaru cukru, który znajduje się prawie we wszystkich sklepowych sokach.
Co więcej, gdy wypijemy świeżo zrobiony napój, witaminy w nim zawarte trafiają od razu do krwiobiegu oraz szybko zaczynają działać. Zaletą picia świeżo wyciśniętych soków dla przyszłych mam jest również to, iż wypicie 1-2 szklanek soku nie dostarcza zbyt wielu kalorii, a zapobiega podjadaniu.

W jakich godzinach powinno się pić soki?

Godziny picia soków są zależne od tego, z jakich produktów je wykonujemy. Napoje wykonane z owoców zaleca się pić do południa, co pozwoli na uniknięcie porannych mdłości, natomiast te wykonane z warzyw lub też warzyw i owoców w godzinach popołudniowych.

Owocowe domowe soki

Oto kilka przepisów na zdrowe soki, które możesz wykonać samodzielnie w domu.
Wszystkie produkty należy najpierw umyć, a następnie wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki.

  • Składniki:
    • ½ szklanki owoców żurawiny
    • łodyga selera
    • 1 jabłko
    • 1 marchewka
  • Składniki:
    • 3 dojrzałe kiwi
    • 1 banan
    • 1 pomarańcza
    • 1 jabłko
    • ½ cytryny
    • garść natki z pietruszki
  • Składniki:
    • 40 wiśni bez pestek
    • 1 pomarańcza
    • 4 marchewki
  • Składniki:
    • dwie łyżki nasion chia
    • 30 dag ananasa
    • dwie szklanki wody kokosowej
    • 1 banan
    • 30 dag świeżego szpinaku
    • 25 dag marchwi

Przygotowane napoje owocowe najlepiej wypić zaraz po zrobieniu, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze.

Dodatki do przygotowanych soków

Do soków możemy dodawać nasze ulubione przyprawy. Dla podkręcenia smaku dodaj to, co lubisz, może to być cynamon, kurkuma, korzeń imbiru czy też słonecznik, co sprawi, że wyciśnięty napój będzie smakował jeszcze lepiej.

Warzywne wyciskane napoje

  • Składniki:
    • 2 marchewki
    • 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    • 5 namoczonych wcześniej w wodzie migdałów
    • szczypta cynamonu
    • miód do smaku
    • Składniki:
      • 4 dag świeżego imbiru
      • łodyga selera naciowego
      • 1 burak
      • 10 dag marchwi
      • 1 duże jabłko
      • miód do smaku
    • Składniki:
      • dwie garście szpinaku
      • garść surowych różyczek brokuła
      • 1 łyżka nasion dyni
      • 1 łyżka nasion chia
      • jedna szklanka jagód
    • Składniki:
      • 4 pęki botwinki
      • 3 marchewki
      • jedna garść natki z pietruszki
      • do smaku możemy dodać miodu

    Unikaj bakterii

    Wszystkie owoce i warzywa powinnaś zawsze dokładnie umyć przed ich obróbką. Układ odpornościowy kobiety w ciąży jest zwykle osłabiony, dlatego ważne jest, aby unikać niepotrzebnych bakterii. Przed wyciskaniem napoju z produktów dokładnie je umyj, a następnie osusz ręcznikiem co pozwoli na usunięcie szkodliwych bakterii. Pamiętaj również o dokładnym czyszczeniu sokowirówki po każdym przygotowaniu soku. Dokładnie, o czyszczeniu sokowirówki pisaliśmy tutaj.

    Przy robieniu zakupów masz prawo być wybredne. Unikaj produktów pełnych pestycydów i sztucznych substancji, chodzi tutaj nie tylko o twoje zdrowie, ale też o zdrowie maluszka.
    Jeśli masz taką możliwość zaopatruj się u miejscowych rolników, takie produkty są zazwyczaj zdrowsze i nie zawierają dużej ilości chemii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here