Soki dla osób chorych na cukrzycę

Dla osób chorych na cukrzycę ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale też to, co piją. Źle dobrana dieta może przyczynić się do skoków poziomu cukru we krwi oraz utrudnionego leczenia. Jednym z błędów popełnianych przez osoby chorujące jest spożywanie zbyt wielu cukrów prostych, a także nieregularne spożywanie posiłków.

Nie zaleca się cukrzykom jedzenia niektórych owoców, przez co wiele osób rezygnuje z picia soków. Soki, które dostajemy w sklepie, zawierają dużą ilość cukru, jednakże świetną alternatywą jest przygotowanie napoju w domu, dzięki czemu będziemy mieli pewność, co zawierają oraz że nam nie zaszkodzą. Przy tworzeniu soków w domu musimy przestrzegać określonych zasad oraz wiedzieć jakich produktów używać, aby nam nie zaszkodziły. Oto nasze propozycje.

Jakie warzywa i owoce spożywać

Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać owoce świeże lub mrożone o niskiej zawartości węglowodanów oraz te, które mają niewielką kaloryczność oraz duża dawkę błonnika, ponieważ cukrzyk powinien spożywać 20 g błonnika dziennie. Spożywanie owoców diabetycy powinni ograniczyć do dwóch porcji dziennie. Dodatkowo sprawdź przepisy na soki z sokowirówki bez cukru.

Jeśli chodzi o warzywa, osoba chorująca na cukrzycę może je jeść znacznie częściej niż owoce. Można spożywać wszystkie warzywa zielone i te o niskim IG.

świeży, pełnowartościowy sok

Dlaczego warto pić wyciskane soki

Soki warzywne posiadają wiele witamin oraz minerałów niektóre z nich wspomagają pracę jelit, jednym z tych warzyw jest np. szpinak. Sok z ogórków poza tym, że posiada minerały takie jak siarka, potas czy fosfor, wspomaga również porost włosów i wpływa korzystnie na układ moczowy. Wspaniałe lecznicze właściwości posiada również sok z kapusty, pomaga on w leczeniu nie tylko cukrzycy, ale również nadciśnienia tętniczego krwi i hemoroidów. Co więcej, wyciskany napój z dyni ma właściwości regeneracyjne wątroby, a napój z marchwi jest źródłem witaminy A oraz kwasu askorbinowego, jednakże osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać przy jego spożywaniu, ponieważ mogą powodować podwyższenie poziomu insuliny.

Jakich warzyw i owoców używać

W naszą codzienną dietę warto wprowadzić owoce takie jak:

  • agrest,
  • cytryna,
  • jabłko,
  • czereśnie,
  • maliny,
  • pomarańcze,
  • truskawki,
  • żurawina,
  • brzoskwinie.

Jeśli chodzi o warzywa zaleca się warzywa takie jak:

  • sałata,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • świeżą kukurydza,
  • fasolka, papryka,
  • rzepa,
  • brokuł,
  • kalafior.
Jakich owoców nie spożywać

W diecie diabetyka zabronione jest spożywanie owoców kandyzowanych, suszonych oraz w syropach, ponieważ mają one bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Przepisy na soki warzywne

Oto kilka przepisów na soki warzywne i owocowe przygotowane z myślą o diabetykach. Pamiętaj, aby wszystkie produkty dokładnie umyć i osuszyć przed wrzuceniem ich do sokowirówki. Świeżo wyciskane napoje należy wypić zaraz po zrobieniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej.

Soki warzywne

  • Składniki:
    • 1 kg marchewki
    • ½ czerwonej cebuli
    • 2 łodygi selera naciowego
  • Składniki:
    • 2 duże garście liści szpinaku
    • garść natki pietruszki
    • 1 jabłko
    • 1 ogórek
    • ⅓ cytryny
  • Składniki:
    • ¼ białej kapusty
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 jabłko
  • Składniki:
    • 5 liści kapusty pekińskiej
    • ½ cebuli
    • 3 marchewki
    • ½ ogórka
    • 3 łodygi selera naciowego

Soki owocowe

    • Składniki:
      • 100g truskawek
      • 2 plastry świeżego ananasa
      • ½ szklanki wody
      • ⅓ cytryny
    • Składniki:
      • ½ szklanki jagód
      • 4 łyżki miękkiego tofu
      • 2 pomarańcze
      • 2 cm imbiru
  • Składniki:
    • 2 jabłka
    • 1 gruszka
    • 3 buraki
    • ½ cytryny
    • 2 cm imbiru

Czy wiesz że…

W owocach, które spożywamy, zawarty jest błonnik rozpuszczalny, antyoksydanty oraz witaminy C i E, a także beta-karoten. Jednakże spożywanie ich w dużej ilości jest niebezpieczne dla diabetyków, ponieważ podwyższają poziom glukozy we krwi, dlatego ilość ich spożywania warto omówić z lekarzem.

Ile razy dziennie można spożywać soki

Zalecane jest spożywanie jednej porcji warzyw i owoców dziennie, w przeliczeniu na porcję soku jest to 200 ml. Nie jest wskazane dla diabetyków picie napojów częściej, ponieważ może to skutkować nagłym pogorszeniem się stanu zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *