Zdrowe soki z sokowirówki – 3 przepisy na bombę witaminową

0
141

Owoce i warzywa są ważnym elementem naszej codziennej diety, a wspaniałym sposobem na dostarczenie do organizmu zawartych w nich witamin jest skomponowanie pysznego napoju. Takie świeże soki z wyciskarki są nieocenionym lekarstwem na stres, wszelkiego rodzaju bóle, choroby skórne czy też wahania nastroju. Dostarcza dużej dawki energii oraz stanowi bogactwo antyoksydantów. Oto sprawdzone przepisy na soki z owoców i warzyw, dzięki którym twój organizm poczuje się lepiej.

Szpinak

Szpinak to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności, które dostarcza wielu wartości odżywczych. Jest to źródło witaminy C oraz B9 oraz ma działania antyoksydantowe. Dzięki spożywaniu szpinaku redukujemy ryzyko zachorowania na nowotwór, wspomagamy pamięć i koncentrację, a także zwiększamy odporność. Szpinak obniża ciśnienie tętnicze oraz jest źródłem błonnika pokarmowego. Oto przepisy na wyciskane soki z liści szpinaku.

sok ze szpinaku

Zielono mi

Składniki:

  • dwie garście świeżych liści szpinaku,
  • jedna gruszka,
  • jedno jabłko,
  • dwa kiwi,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • 150ml wody.

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wyciskarki.

Dawka energii

Składniki:

  • jedna garść świeżych liści szpinaku,
  • jeden ogórek średniej wielkości,
  • jedno kiwi,
  • ½ zielonego jabłka,
  • jedna łyżka soku z cytryny,
  • ⅓ szklanki wody.

Gdy mamy już wszystkie produkty, po umyciu wrzucamy do wyciskarki.

Jaki szpinak jest najlepszy?

Liście świeżego szpinaku powinny mieć ciemnozielony kolor, a jego łodygi nie mogą być żółte. Nie powinny być zwiędłe lub opadnięte, lecz mocne i żywe, ponieważ wtedy smakują najlepiej. Unikajmy liści, które są pokryte oślizgłym nalotem, ponieważ jest to jedna z oznak gnicia.

Seler

Seler w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera także witaminę B, kwas foliowy i witaminę PP. W łodydze naciowej zawarty jest cynk, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. W tym warzywie znajdują się związki roślinne flawonoidy, które mają działania przeciwzapalne i rozluźniające. Seler polepsza pracę nerek, likwiduje zaparcia, koi system nerwowy, a także pobudza przemianę materii. Oto kilka soków, które możesz wykonać z tego warzywa.

seler naciowy

Bomba witaminowa

Składniki:

  • seler naciowy,
  • dojrzałe jabłko

Selera naciowego należy umyć, a następnie oddzielić łodygi oraz odkroić końce. Jabłko podzielić na mniejsze części i wszystko wrzucić do wyciskarki. Tak przygotowany napój najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu.

Składniki

  • 1-2 łodygi selera naciowego,
  • ½ świeżego ogórka,
  • 2 jabłka (nieduże),
  • 1 cytryna.

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Cytrynę obieramy ze skórki, a następnie wszystko wrzucamy do sokowirówki. Nie ma konieczności obierania pozostałych składników ani też wykrawania gniazda z jabłek.

Jaki seler wybrać?

Seler, który wybierzesz, powinien wyglądać świeżo oraz pękać podczas rozdzielania. Nie powinien mieć łodygi, która się rozchodzi lecz powinien być zwarty i spójny. Jego liście powinny być jasnozielone bez brązowych i żółtych plam. Taki seler będzie smakował najlepiej.

Natka pietruszki

Natka pietruszki posiada wiele witamin takich jak A, C, E, K, B2, B3, B6 oraz B9. Warzywo to dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy oraz posiada wiele mikro- oraz makroelementów takich jak magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo. Ma ona właściwości zdrowotne, ponieważ łagodzi kaszel, poprawia odporność, niweluje wzdęcia oraz zapobiega infekcjom. Ma także pozytywny wpływ na pracę nerek oraz wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Oto kilka przepisów na soki z udziałem natki pietruszki.

natka pietruszki

Pietruszkowy szał

Składniki:

  • jeden pęczek natki pietruszki,
  • jedna cytryna,
  • jedna limonka,
  • 4 łyżki cukru,
  • dwie szklanki wody.

Wszystkie składniki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie wrzucamy do sokowirówki. Napój smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony.

Składniki:

  • jeden pęczek natki pietruszki,
  • jeden ogórek,
  • dwa jabłka,
  • jedna cytryna,
  • imbir.

Do soku możemy dodać rozdrobniony lód, dzięki czemu będzie bardziej orzeźwiający.

Podsumowanie

Warto pić soki świeżo wyciskane, ponieważ dostarczają nam one wielu składników odżywczych, zapewniając energię oraz młodość organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here