Owoce i warzywa są ważnym elementem naszej codziennej diety, a wspaniałym sposobem na dostarczenie do organizmu zawartych w nich witamin jest skomponowanie pysznego napoju. Takie świeże soki z wyciskarki są nieocenionym lekarstwem na stres, wszelkiego rodzaju bóle, choroby skórne czy też wahania nastroju. Dostarcza dużej dawki energii oraz stanowi bogactwo antyoksydantów. Oto sprawdzone przepisy na soki z owoców i warzyw, dzięki którym twój organizm poczuje się lepiej.
Szpinak
Szpinak to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności, które dostarcza wielu wartości odżywczych. Jest to źródło witaminy C oraz B9 oraz ma działania antyoksydantowe. Dzięki spożywaniu szpinaku redukujemy ryzyko zachorowania na nowotwór, wspomagamy pamięć i koncentrację, a także zwiększamy odporność. Szpinak obniża ciśnienie tętnicze oraz jest źródłem błonnika pokarmowego. Oto przepisy na wyciskane soki z liści szpinaku.
Zielono mi
Składniki:
- dwie garście świeżych liści szpinaku,
- jedna gruszka,
- jedno jabłko,
- dwa kiwi,
- łyżka siemienia lnianego,
- 150ml wody.
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wyciskarki.
Dawka energii
Składniki:
- jedna garść świeżych liści szpinaku,
- jeden ogórek średniej wielkości,
- jedno kiwi,
- ½ zielonego jabłka,
- jedna łyżka soku z cytryny,
- ⅓ szklanki wody.
Gdy mamy już wszystkie produkty, po umyciu wrzucamy do wyciskarki.
Jaki szpinak jest najlepszy?
Liście świeżego szpinaku powinny mieć ciemnozielony kolor, a jego łodygi nie mogą być żółte. Nie powinny być zwiędłe lub opadnięte, lecz mocne i żywe, ponieważ wtedy smakują najlepiej. Unikajmy liści, które są pokryte oślizgłym nalotem, ponieważ jest to jedna z oznak gnicia.
Seler
Seler w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera także witaminę B, kwas foliowy i witaminę PP. W łodydze naciowej zawarty jest cynk, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. W tym warzywie znajdują się związki roślinne flawonoidy, które mają działania przeciwzapalne i rozluźniające. Seler polepsza pracę nerek, likwiduje zaparcia, koi system nerwowy, a także pobudza przemianę materii. Oto kilka soków, które możesz wykonać z tego warzywa.
Bomba witaminowa
Składniki:
- seler naciowy,
- dojrzałe jabłko
Selera naciowego należy umyć, a następnie oddzielić łodygi oraz odkroić końce. Jabłko podzielić na mniejsze części i wszystko wrzucić do wyciskarki. Tak przygotowany napój najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu.
Składniki
- 1-2 łodygi selera naciowego,
- ½ świeżego ogórka,
- 2 jabłka (nieduże),
- 1 cytryna.
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Cytrynę obieramy ze skórki, a następnie wszystko wrzucamy do sokowirówki. Nie ma konieczności obierania pozostałych składników ani też wykrawania gniazda z jabłek.
Jaki seler wybrać?
Seler, który wybierzesz, powinien wyglądać świeżo oraz pękać podczas rozdzielania. Nie powinien mieć łodygi, która się rozchodzi lecz powinien być zwarty i spójny. Jego liście powinny być jasnozielone bez brązowych i żółtych plam. Taki seler będzie smakował najlepiej.
Natka pietruszki
Natka pietruszki posiada wiele witamin takich jak A, C, E, K, B2, B3, B6 oraz B9. Warzywo to dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy oraz posiada wiele mikro- oraz makroelementów takich jak magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo. Ma ona właściwości zdrowotne, ponieważ łagodzi kaszel, poprawia odporność, niweluje wzdęcia oraz zapobiega infekcjom. Ma także pozytywny wpływ na pracę nerek oraz wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Oto kilka przepisów na soki z udziałem natki pietruszki.
Pietruszkowy szał
Składniki:
- jeden pęczek natki pietruszki,
- jedna cytryna,
- jedna limonka,
- 4 łyżki cukru,
- dwie szklanki wody.
Wszystkie składniki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie wrzucamy do sokowirówki. Napój smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony.
Składniki:
- jeden pęczek natki pietruszki,
- jeden ogórek,
- dwa jabłka,
- jedna cytryna,
- imbir.
Do soku możemy dodać rozdrobniony lód, dzięki czemu będzie bardziej orzeźwiający.
Podsumowanie
Warto pić soki świeżo wyciskane, ponieważ dostarczają nam one wielu składników odżywczych, zapewniając energię oraz młodość organizmu.