Sokowirówki i wyciskarki – czym się różnią?

Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Odpowiednio wyciśnięte stanowią pokarm dla naszego organizmu. Najlepszym urządzeniem pozwalającym wyciskać sok z warzyw i owoców są sokowirówki i wyciskarki. Generalnie ich zadaniem jest wyciskanie soku, jednak efekt jest często bardzo różny. Stojąc przed wyborem odpowiedniego urządzenia, z pewnością w głowie wielu nabywców rodzi się pytanie wyciskarka czy sokowirówka? Dlatego, warto wiedzieć jakie jest działanie i czym charakteryzują się poszczególne sprzęty. W poniższym artykule postaramy się dokładnie przedstawić ich działanie.

Zasada działania sokowirówki

Mechanizm sokowirówek opiera się na zastosowaniu siły odśrodkowej. Siła ta powstaje w wyniku szybko wirującego sita. Warzywa i owoce poddawane są obróbce przy użyciu noży oraz wspomniane wcześniej sito. Urządzenie pracuje nieustannie na wysokich obrotach, co sprawia, że napój szybko ulega utlenieniu. Dlatego, po przygotowaniu soku w sokowirówce, powinniśmy jak najszybciej go spożyć. W przeciwnym razie zacznie się psuć i brązowieć.

Jak działa wyciskarka?

Wyciskarka zazwyczaj działa na wolnych obrotach, co znacząco odróżnia ją od sokowirówki. Owoce i warzywa miażdżone są w sposób powolny i delikatny, za pomocą tzw. ślimaka (ilość to ok. 30-50 obrotów na minutę), co pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych w napoju. Proces ten powoduje, że roztwór nie utlenia się, przez co termin przydatności staje się znacznie dłuższy.

świeży sok z pomarańczy

Rodzaje wyciskarek

Wyciskarki do owoców dzielą się na cztery rodzaje. Każda nazwa wskazuje konstrukcję poszczególnych urządzeń. Sprzęty mogą posiadać jeden lub dwa wałki, co w praktyce wpływa na ich wydajność i łatwość obsługi. Zaś zależność pomiędzy pionowym a poziomym ułożeniem ma znaczący wpływ na m.in: gęstość uzyskanego soku, łatwość mycia, jak również posiadanie funkcji dodatkowych.

Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?

Jedną z kluczowych różnic pomiędzy tymi dwoma urządzeniami jest niewątpliwie mechanizm działania. Technologia, którą producenci zastosowali w przypadku wyciskarek jest nieco bardziej innowacyjna. Z uwagi na budowę urządzenia, możliwe jest miażdżenie nie tylko warzyw i owoców, ale również ziół czy liści warzyw, tj. natka pietruszki. Sokowirówka wyróżnia się wbudowanym mechanizmem ścierania, opartym na sile odśrodkowej. Przygotowanie napoju jest szybkie, niemniej jednak nie każdy sprzęt poradzi sobie z rozdrabnianiem małych owoców, takich jak borówki czy jeżyny. Wyciskarka działa na wolnych obrotach, przez co czas przygotowania napoju znacznie się wydłuża (czas potrzebny na wyciśnięcie litra soku to ok. 5 minut). Badania przeprowadzone pod kątem zawartości wartości odżywczych wykazały, iż w zawartości soków przygotowywanych tych dwóch urządzeniach nie zachodzą znaczące zmiany związkowe, zatem konkurencja staje się wyrównana.

Zalety i wady sokowirówki

Sokowirówki powszechnie uznawane są za najpopularniejszy i najtańszy rodzaj urządzeń, przeznaczony do wydobywania dobrej jakości soku. Jest to najszybsza metoda pozyskiwania napoju. Z uwagi na wielkiego rozmiaru otwór wsadowy i silnik o dużej mocy możliwe staje się przerobienie dużej ilości warzyw i owoców w stosunkowo krótkim czasie. Metoda ta sprawdza się szczególnie, jeśli żyjemy w dużym pośpiechu lub mamy dużą rodzinę, dla której chcemy przygotować napój. Warto wspomnieć, że niektóre modele urządzeń nadają się do zastosowań komercyjnych, na potrzeby wszelkich lokali bądź barów.

Cechy charakterystyczne wyciskarek

Kluczową zaletą wyciskarki jest fakt, iż sok wyróżnia się znacznie dłuższym terminem przydatności do spożycia. Oprócz tego powstałe w procesie wyciskania odpady możemy wykorzystać do przygotowania różnorakich dań, np. owsianki, jogurtów, domowych ciast czy innych zdrowych potraw. Urządzenie działa na wolnych obrotach, co pozwala na wyciskanie esencjonalnego i pysznego soku.

napój ze świeżych owoców

Jakie czynniki uwzględnić przy wyborze?

Jednym z podstawowych aspektów, jakie powinniśmy uwzględnić przy wyborze urządzenia jest określenie częstotliwości wyciskania soku. Sokowirówka, mimo, że podczas swojej pracy nieco bardziej hałasuje, umożliwia nam szybkie przetworzenie warzyw i owoców. Kolejnym ważnym aspektem jest określenie z czego najczęściej będę wyciskał sok. Obydwa urządzenia pozwalają na uzyskanie soku z najpopularniejszych surowców. Jednak sprawa zaczyna się komplikować, kiedy chcemy uzyskać sok z liści warzyw, orzechów czy małych owoców. Sokowirówki radzą sobie z tym zadaniem minimalnie gorzej, dlatego już na wstępie należy wiedzieć, jakie gatunki owoców i warzyw będą wyciskane.

Aby dowiedzieć się więcej na temat tego, jaki sprzęt warto mieć w swoim domu – kliknij tutaj.

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, które urządzenie jest lepsze. Po głębszej analizie wspomnianych aspektów, nabywca powinien określić, które z urządzeń jest w stanie spełnić jego oczekiwania. Zakup wyciskarki czy sokowirówki powinien być dobrze przemyślany, gdyż w większości przypadków jest to dość kosztowny wydatek, który rekompensują świeże i naturalne soki.

Podsumowanie

Soki wydobywane z naturalnych warzyw i owoców to niewątpliwie źródło witamin i minerałów, odpowiedzialnych za poprawne funkcjonowanie organizmu. Świeżo wyciskane soki są zalecane szczególnie podczas odchudzania, jak również zmagania się z chorobami, a nawet nowotworami. Warto więc swoją dietę urozmaicić w zdrowe napoje, które dostarczą nam ważnych i niezbędne składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *