Sokowirówki a wyciskarki — Jaką wybrać do swojego domu?

Każdy marzący o przygotowywaniu w domu własnych soków staje przed tym samym dylematem — sokowirówka czy wyciskarka? W niniejszym tekście przedstawimy różnice między tymi urządzeniami, pomagając w rozwiązaniu tej kwestii.

Sposób pracy

Sokowirówki działają z wykorzystaniem siły obrotowej — obracające się szybko (nawet kilkadziesiąt tysięcy obrotów/min), wyposażone w noże sitko ściera i trze włożone doń owoce i warzywa. Jest to więc gwałtowny proces, podczas którego wydziela się ciepło. Sok jest w nich oddzielany całkowicie od miąższu.

Wyciskarki zaś wykorzystują siłę nacisku — miażdżą i tłoczą surowiec, wyciskając go pod ciśnieniem równomiernie i powoli (ok. 40-70 obrotów/min). Proces ten nie jest gwałtowny i nie nagrzewa obrabianych warzyw i owoców. Otrzymywany w ten sposób sok zawiera cząstki miąższu i jest znacznie gęstszy.

zdrowy sok z marchewki

Głośność pracy

Ze względu na szybkość, z jaką wprawiane są w ruch elementy sokowirówki, pracuje ona naprawdę głośno, wydając charakterystyczne dźwięki. Może to przeszkadzać domownikom lub nawet sąsiadom w bloku.
Wyciskarka jest natomiast cicha — cechuje ją bardzo niski poziom hałasu. Dzięki temu można bez obaw korzystać z niej nawet wtedy, gdy pozostali domownicy śpią.

Zakres przetwarzanych surowców

Sokowirówki radzą sobie z większością warzyw i owoców. Problemy pojawiają się przy jagodach (np. jeżynach, malinach i porzeczkach), których drobne pestki mogą zatykać mikrootwory sitka, znacznie zmniejszając efektywność pracy urządzenia. Nie radzą sobie również z liściastymi warzywami (np. kapusta, sałata, szpinak), ziołami i innymi roślinami liściastymi (np. pokrzywy, trawa pszenicy), gdyż ich włókna owijają się wokół ostrzy.

Tymczasem wyciskarki radzą sobie ze wszystkim — zależnie od modelu, można do nich wrzucać nawet całe warzywa i owoce bez obierania (jeśli oczywiście mamy dostęp do tych niepryskanych i ekologicznych). Trzeba będzie tylko usunąć większe pestki.

Cechy otrzymywanego soku

Jak już wspomnieliśmy, sokowirówka oddziela sok od miąższu. Dlatego jest on klarowny i rzadki. Trzeba jednak pamiętać, że wyciska go tylko z miejsc przecięcia i spory procent pozostaje w pulpie miąższu. Sposób, w jaki to urządzenie uzyskuje sok, sprawia, że jest on wysoce natleniony. Objawia się to wyraźną warstwą piany. Taki sok musi być spożyty zaraz po otrzymaniu, gdyż szybko się utlenia, rozwarstwiając się i tracąc jeszcze więcej substancji odżywczych.

W przypadku wyciskarki otrzymany sok jest gęsty i wyraźnie widać w nim cząstki miąższu. Jest on wyciskany z całości miąższu, wliczając w to nawet przestrzenie międzykomórkowe. Niektóre modele tych urządzeń pozwalają regulować poziom klarowności. Sok taki nie jest tak mocno natleniony, jak ten z sokowirówki. Można go przez to przechowywać w lodówce nawet przez 24 godziny. Jego konsystencja będzie więc bardziej jednolita, a piana może się pojawić wyłącznie w cieniutkiej warstewce. Niektóre modele wyciskarek są też wyposażone w dodatkowe sitka i mincer. Pozwalają one przygotować smoothies, sorbety, lody i wiele innych produktów spożywczych.

owoce i świeże soki

Czyszczenie urządzenia

Sita z mikrootworami stosowane w sokowirówkach mogą być naprawdę trudne w myciu — trzeba im poświęcić sporo czasu. Często też pojawiają się trudności w demontażu tych urządzeń. Nowoczesne sprzęty tego typu bywają jednak znacznie łatwiejsze w czyszczeniu dzięki zastosowaniu technologii QuickClean.

Wyciskarki są na ogół proste w czyszczeniu. Nowocześniejsze modele pionowe wystarczy przepłukać wodą, bez konieczności gruntownego mycia po każdym użyciu. Sprzęty te są też proste w montażu, gdyż mają niewiele elementów.

Przyczyny powstawania osadu

Jednym z najbardziej uciążliwych zabrudzeń w przypadku sokowirówek jest osad mineralny. Przyczynami jego powstawania są:

  • nie umycie sokowirówki po wykonaniu soku,
  • części sokowirówki, podczas mycia zostały pozostawione w wodzie na kilka godzin,
  • nie dokładne mycie sprzętu,
  • mycie sprzętu w twardej wodzie,
  • niedostateczne osuszanie po umyciu.

Cena – na co zwrócić uwagę

Przede wszystkim musimy zastanowić się do czego będzie nam służyć sokowirówka i jak bardzo jest ona nam potrzebna. Ceny sprzętu wahają się zazwyczaj od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Podczas kupna musisz zastanowić się jakich funkcji potrzebujesz i jaka moc sokowirówki będzie dla Ciebie odpowiednia. Dodatkowo, płacił będziesz za markę. Sokowirówki od producentów z górnej półki z pewnością będą droższe.

Modele najczęściej kupowane:

Wyciskarki:
  1. Tefal Infiny Press ZC255B
  2. Panasonic MJ-L500

Sokowirówki:

  1. Sokowirówka Zelmer ZJE1200G
  2. Sokowirówka Bosch MES 25A0

Podsumowanie

Choć klarowne soki o konsystencji zbliżonej do wody mają swoich wielbicieli, nie da się ukryć, że te otrzymywane dzięki wyciskarkom są znacznie bogatsze w mikroelementy. Poza tym urządzenia te są często wielofunkcyjne i pozwalają przygotować więcej niż tylko soki o różnej gęstości i klarowności. Ostateczny wybór między sokowirówką a wyciskarką pozostaje jednak kwestią indywidualnych preferencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *