Dlaczego warto pić świeżo zrobione soki – zalety posiadania sokowirówki

0
105

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie świeżych soków i owoców jest bardzo zdrowe. Zawierają cenne witaminy i potrzebne organizmowi mikroelementy. Nie wszyscy jednak lubią chrupać marchewkę czy pietruszkę, za to z powodzeniem mogą zrobić z nich sok za pomocą sokowirówki.

Wartości odżywcze świeżych soków

W sklepach możemy znaleźć gotowe soki pasteryzowane lub tzw. soki jednodniowe. Te drugie na pewno są lepsze, gdyż nie poddano je żadnej obróbce, muszą być jednak cały czas przechowywane w chłodni. O ile wybór soków owocowych jest bardzo duży, o tyle z sokami warzywnymi jest znacznie gorzej. Praktycznie można kupić tylko sok z pomidorów, marchewki i buraków czerwonych, a przecież rodzimych warzyw mamy ogromny wybór. Dlatego najlepiej przygotowywać je samodzielnie w domu przy użyciu sokowirówki. Zajmuje to zaledwie parę minut.

Zalet posiadania sokowirówek jest wiele, o niektórych z nich dowiesz się czytając jeden z naszych poprzednich artykułów o tym dlaczego warto mieć sokowirówkę.

Soki owocowe

Oczywiście cenimy je przede wszystkim za walory smakowe, ale przede wszystkim zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza C, z grupy B. Dodatkowo, w zależności od rodzaju owoców, soki zawierają potas, magnez, żelazo i antyoksydanty zwalczające wolne rodniki.

Soki warzywne

Soki warzywne są mniej popularne od owocowych, choć niewątpliwie mają więcej zalet zdrowotnych. Sok z pomidorów to bogate źródło potasu, pomaga normalizować ciśnienie krwi. Soki z warzyw bogate są w błonnik, polifenole, karotenoidy, witaminy z różnych grup oraz mikroelementy, zawierają natomiast mniej cukru niż soki owocowe.

Soki świeżo wyciskane są lepiej przyswajane przez organizm niż soki przechowywane przez dłuższy czas, są naturalnie słodkie i nie wymagają dodatkowego dosładzania.

Samodzielne przygotowywanie soków

Jest bardzo proste i nie wymaga wielkiego wysiłku. Wystarczy kilka minut by otrzymać szklankę gotowego napoju. Owoce, warzywa należy wcześniej obrać i umyć. Najlepiej przygotowywać soki mieszane z różnych owoców i warzyw. Mamy wtedy pewność, że organizm otrzymał wszystkie potrzebne składniki, są także smaczniejsze.

Do samodzielnego przygotowywania soku najlepsza jest sokowirówka, zwłaszcza do twardych warzyw i owoców.

zdrowe soki warzywne z sokowirówki

Jak wybrać sokowirówkę?

Oferta rynkowa drobnego sprzętu AGD jest bardzo bogata, reklamy kuszą nowoczesnym designem, a sklepy oferują atrakcyjne rabaty. Owszem, są to elementy istotne, ale nie najważniejsze. Sokowirówka powinna być trwała i łatwa w obsłudze, bo przecież sok chcemy robić codziennie.

Przed ostatecznym wyborem firmy i modelu warto wcześniej przeglądnąć i porównać w internecie kilka ofert zwracając szczególną uwagę na:

  • moc silnika,
  • materiał, z którego wykonane jest sito,
  • prędkość obrotów,
  • dodatkowe pojemniki.

Moc silnika bywa bardzo różna, im większa tym łatwiej sokowirówka poradzi sobie z twardymi owocami i warzywami. Zdecydowanie lepiej kupić urządzenie o większej mocy.

Sito to serce sokowirówki. To od niego zależy szybkość przygotowania ulubionego soku i jego klarowność. Ma również wpływ na pracochłonność. Na rynku dostępne są modele z dwoma rodzajami sit. Pierwszy to sita plastikowe, które szybko się tępią i zatykają. Podczas wyciskania trzeba je kilka razy czyścić.

Znacznie trwalsze są sita ze stali nierdzewnej. Dzięki bardzo ostrym nożykom lepiej rozdrabniają owoce i warzywa, a sok jest bardziej klarowny.

Standardowe urządzenia obracają sito z prędkością od 6000 do 12000 obrotów na minutę. Im większe obroty, tym szybciej uzyskuje się sok, niestety duża jego ilość pozostaje w miąższu. Przy pomocy sokowirówki z wysokimi obrotami trudno jest też uzyskać sok z owoców miękkich. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie modelu z regulowaną prędkością obrotów.

Większość sokowirówek posiada pojemnik na odpady, niektóre także na spływający sok. Szczególnie ważny jest ten pierwszy, który znacznie przyśpiesza pracę. Co prawda bez niego miąższ dłużej pozostaje na sicie i można więcej zyskać soku, ale pracy jest znacznie więcej, więc lepiej zdecydować się na bardziej zaawansowany model. Mniejsze znaczenie ma pojemnik na sok, bo przecież można podstawić szklankę, ale zapewne będzie wyglądał efektywniej.

Dopiero po wybraniu funkcjonalnego modelu spełniającego nasze potrzeby, możemy przystąpić do wybierania koloru i kształtu sokowirówki pasującego do designu kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here