Aby móc cieszyć się smakiem naturalnego soku, potrzebujesz niezawodnego urządzenia. W ofercie wielu renomowanych firm znajdziesz szeroki wybór sokowirówek, które pozwolą Ci na przygotowanie wyśmienitych soków, wzbogaconych w moc składników odżywczych. Urządzenia te różnią się funkcjonalnością, dlatego warto dobrze przemysleć zakup odpowiedniej sokowirówki.
Rodzaje sokowirówek
Sokowirówki dzielą się na następujące rodzaje:
- elektryczne i mechaniczne
- uniwersalne: odśrodkowe i śrubowe oraz wyciskarki cytrusowe
Sokowirówka szybkoobrotowa
Mechanizm działania sokowirówki opiera się na sile odśrodkowej, która oddziałuje na miąższ warzyw i owoców znajdujących się w wewnątrz sita sokowirówki. Warzywa i owoce są obracane z dużą prędkością, co znacznie przyspiesza proces wydobycia soku. Otrzymany napój charakteryzuje się nasyconymi i nienasyconymi warstwami i najlepiej go spożyć tuż po przygotowaniu.
Korzyści dla użytkowników
Niewątpliwie, kluczową zaletą korzystania z sokowirówki szybkoobrotowej, jest krótki czas przygotowania napoju. Doskonale nadaje się do przetwarzania miękkich i twardych warzyw i owoców, wytwarzając przy tym klarowny i pyszny sok. Sokowirówka ta pozwala na przetworzenie większej ilości produktów w krótkim czasie.
Sokowirówka wolnoobrotowa
W sokowirówkach wolnoobrotowych działanie jest nieco inne. Sok powstaje poprzez miażdżenie owoców i warzyw za pomocą obracającego się ślimaka. Proces ten wymaga poświęcenia nieco więcej czasu ze strony użytkownika, gdyż nie dzieje się to tak szybko, jak w przypadku sokowirówki szybkoobrotowej czy mechanicznych wyciskarek do soków. Napój powstaje bez podgrzewania i utleniania. Ma także wydłużoną przydatność do spożycia.
Zalety urządzenia
Kluczową zaletą jest fakt, iż sprzęt pracuje znacznie ciszej, jak w przypadku tradycyjnej sokowirówki. Ponadto urządzenie jest w stanie wycisnąć sok z ziół i roślin warzyw. Za pomocą przenośników ślimakowych można wycisnąć orzechy, co jest konieczne do pozyskania mleka orzechowego.
Wyciskarka do soków z owoców cytrusowych
Konstrukcja tego modelu sokowirówki jest przeznaczona wyłącznie do owoców cytrusowych. Składa się z żebrowanego stożka, który się obraca. Aby wydobyć sok w wyciskarce, należy nacisnąć dłonią bądź skorzystać z popychacza.
Parametry sokowirówek wolno i szybkoobrotowych
Jednym z decydujących parametrów jest moc urządzeń. Zazwyczaj waha się ona od 200 do 1200 W. Dla codziennej pracy w domu, optymalna moc powinna wynosić od 600 do 900 W – w zależności od tego, jakie owoce przeznaczymy do wyciskania soku.
Szybkość obracania się
Obroty sokowirówki są ważnym parametrem. W głównej mierze należy zwrócić uwagę na własne preferencje. Jeśli lubisz gęsty sok, wskazany jest wybór sokowirówki o najwyższej mocy. W przypadku, gdy wolisz klarowny napój, warto rozważyć kupno sprzętu wolnoobrotowego. Normalną pracę sprzętu uwzględnia się, jeśli wynosi ona 8000 obrotów na minutę.
Szerokość otworu załadowczego
Niektóre modele sokowirówek odróżnia szerokość otworu wsadowego. Im większy jest ten parametr, tym łatwiej będzie załadować produkty i zrobić sok. Jeśli otwór jest mały, konieczne będzie rozdrobnienie określonych warzyw i owoców.
Materiał wykonania
Konieczne jest zwrócenie uwagi na materiał wykonania sokowirówki wolno bądź szybkoobrotowej. Wnętrze powinno składać się z niezbędnych do przygotowania soku elementów. Poszczególne części dobrej sokowirówki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.
Bezpieczna eksploatacja
W aktualnie proponowanych modelach sokowirówek znajdziemy elementy, które zapewnią użytkownikowi bezpieczną eksploatację. Wśród nich swoje miejsce ma specjalna ochrona na silnik, która zapobiega jego przegrzaniu. Oprócz tego, sprzęt posiada systemu uniemożliwiające uruchomienie sprzętu w przypadku, gdy części są źle zamontowane. To bardzo ważne, szczególnie jeśli soki przygotowujemy w asyście dzieci.
Podsumowanie
Właściwy wybór sokowirówki wymaga uwzględnienia wielu aspektów. Szczególnie należy mieć na uwadze własne wymogi i oczekiwania oraz wybierać dobre sprzęty do wyciskania soków. Dzięki nim będziesz mógł przygotować i co najważniejsze, pełne witamin i bogate w składniki odżywcze napoje.