Sok z sokowirówki dla małych dzieci — Przepisy

Niechęć potomka do jedzenia warzyw to dość częsty problem, z którym muszą sobie radzić rodzice. Zazwyczaj jest to dość żmudny proces, gdyż nie pomagają ani prośby, ani groźby. A co jeśli rozwiązanie jest prostsze, niż myślisz? W niniejszym tekście przedstawimy, jak z pomocą domowych soków płynnie i bez oporów wprowadzić warzywa do codziennej diety dziecka.

Prosty sposób na warzywa

Często zdarza się, że dzieci nie chcą próbować nowych rzeczy lub na widok warzywa na talerzu reagują obrzydzeniem. Na pewno nie pomoże tutaj presja i wymuszanie, które zazwyczaj mają efekt odwrotny do zamierzonego. Przymuszanie może skończyć się bowiem trwałą awersją do danej potrawy czy warzywa. O wiele skuteczniej można wprowadzić warzywa i owoce, robiąc z nich domowy sok w sokowirówce lub wyciskarce. Zresztą wspólne przygotowywanie soku może być świetną zabawą dla dziecka i daje możliwość spróbowania wielu różnych rzeczy. Oczywiście potrzebna będzie też spora doza cierpliwości. Trzeba jednak pamiętać o stopniowym wprowadzaniu warzyw. Najlepiej zacząć od lubianych i bezpiecznych składników soku. Dopiero gdy dziecko zasmakuje w sokach, można zacząć wprowadzać urozmaicenia. Wszystko da się utrzymać w atmosferze dobrej zabawy.

soki z warzyw

Soki nie tylko z owoców

Jak już wspomnieliśmy wyżej, na początku warzywa powinny być jedynie dodatkiem. Dzięki temu można wprowadzać potrzebne składniki odżywcze bez wpływania na smak soku. Z czasem można eksperymentować z proporcjami i składnikami. Jeśli dysponujemy wyciskarką, możemy wprowadzać nawet warzywa liściaste jak sałata, szpinak czy jarmuż. Skoro już przy wyciskarce jesteśmy, warto powiedzieć kilka słów o różnicach w soku w nich otrzymywanym a tym z sokowirówki. Sok z wyciskarki będzie gęstszy, zachowa więcej składników odżywczych i może być dłużej przechowywany w lodówce. Ten przygotowany w sokowirówce będzie bardziej wodnisty, ale przy tym także mniej odżywczy. Oba typy soków mają swoich zwolenników. Można zatem na przykład zacząć od tego z sokowirówki i stopniowo przyzwyczajać dziecko do zdrowszych napojów z wyciskarki. Wszystko zależy od tego, jakim sprzętem dysponujemy.

Propozycje przepisów na domowe soki

Przygotowywanie domowych soków daje duże pole do eksperymentów. Może więc stanowić formę kreatywnej zabawy, dzięki której dziecko pozna wiele różnych smaków i będzie mogło samo dobierać składniki. Można nawet pokusić się o wymyślanie śmiesznych nazw dla takich soków. Oto kilka przykładowych przepisów.

Bomboniada

  • 5 cytryn
  • 5 limonek
  • świeże liście mięty

Wszystkie składniki dokładnie umyj i obierz owoce. Część cytrusów pokrój w plasterki do naczynia i dodaj liście mięty. Całość lekko ugnieć. Resztę cytrusów wyciśnij i wlej do naczynia z plasterkami. Można także dodać innych owoców, a nawet rozcieńczyć wodą.

Szarlotka w płynie

  • cynamon
  • 1 kg jabłek
  • świeże listki melisy

Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Obierz, jeśli korzystasz z sokowirówki. Następnie obtocz je w cynamonie, dodaj liście melisy i wyciśnij. Jeśli korzystasz z sokowirówki, melisę wkładaj między ćwiartki jabłek.

Kanarkowy sok

  • 1 gruszka
  • 2 banany
  • ½ cytryny
  • ½ melona

Wszystko dokładnie umyj. Obierz wszystkie owoce (gruszki nie musisz, jeśli korzystasz z wyciskarki). Pokrój na mniejsze części i wyciśnij. Na koniec możesz także zetrzeć nieco skórki cytryny do gotowego soku.

Pomarańczowy zawrót głowy

  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • ⅓ małej dyni
  • łodyga selera

Dokładnie umyj i obierz wszystkie składniki. Pokrój na mniejsze części (włączając w to łodygę selera) i wyciśnij. Pomarańcze mogą być dodane w całości.

Czerwony całus

  • 2 kawałki arbuza
  • 2 jabłka
  • świeże liście mięty

Opłucz składniki. Usuń skórkę z arbuza. Jeśli korzystasz z sokowirówki, możesz też usunąć pestki arbuza i obrać jabłka. Pokrój jabłka na ćwiartki, arbuza na mniejsze części (może być w kostkę) i wszystko wyciśnij. Miętę możesz dodać w trakcie lub wykorzystać do dekoracji.

Podsumowanie

Produkcja domowych soków to świetny sposób na wprowadzenie warzyw i owoców do diety dziecka. Są one przy tym znacznie zdrowsze od tych sklepowych, gdyż nie zawierają dodatkowego cukru. Nawet niejadka można w ten sposób zachęcić do spróbowania nowych rzeczy. Poza tym można je przygotowywać wspólnie z dzieckiem, rozbudzając jego kreatywność i zachęcając do eksperymentów z różnymi smakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *